Fira World Snow Day i din hemmabacke Buberget

Vintern är i full gång med snö i hela landet med rekordmånga skid- och snowboardåkare i både längdspår och backar. Den 21 januari firas World Snow Day, en dag full av aktiviteter i anläggningar och backar över hela landet. Och ett tillfälle att fånga upp både gamla och nya åkare. Tillsammans sprider vi skidglädje till fler och sätter Sverige i rörelse.  

Den 21 januari är det World Snow Day, men skidåret 2024 är redan i full gång med snö och öppna anläggningar. World Snow Day firas i skidanläggningar över hela världen. Naturligtvis också i Sverige. Tillsammans med ca 200 liftanläggningar runt om i landet laddar vi för en dag fylld av aktiviteter.

  • Buberget i Vindeln kommer vi att ha öppet mellan kl 10-15. Vi kommer också att bjuda på korv. säger Malin Bjurén.

I hemmabackarna och skidspåren ryms både fritidsåkare och föreningar som lockar barn och ungdomar till regelbunden fysisk aktivitet. På många platser i landet är hemmabacken vintertid en extra fritidsgård. Men det kräver resurser och engagemang. Både från kommuner och från de som driver hemmabackarna, som i många fall är ideella föreningar.

  • Skidglädje är glädje under hela livet. Genom World Snow Day vill vi sprida skidglädje och bryta stillasittandet i Sverige. Ett stillasittande som ökar under vintern. säger Malin Bjurén

Varje krona som det offentliga satsar på fysisk aktivitet ger samhället fyra kronor tillbaka genom lägre kostnader för vård och hälsa. Här fyller hemmabacken en viktig funktion genom att bidra till rörelseglädje och folkhälsa under den delen av året då vi är som mest inomhus och stillasittande.

Vi ses väl på World Snow Day?

Tid och plats: Buberget, Vindeln kl.10-15

Kontaktperson: Malin Bjurén 070-277 80 41

Fakta om hemmabackarna

Det finns ca 150 hemmabackar i Sverige, en hemmabacke är en skidanläggning som är ortsnära och har lokalbefolkningen som främsta målgrupp. En hemmabacke drivs oftast av ideella föreningar, kommuner eller i vissa fall bolag.

Nya livscykelanalyser visar att skidanläggningars klimat- och kostnadsbelastning per person är jämförbara eller även lägre än exempelvis simhallar och ishallar. En mindre skidanläggning förbrukar  60-70 procent mindre energi än en ishall. Dessutom finns det mycket som kommuner och skidanläggningar tillsammans kan göra för att energieffektivisera: investera i effektiva snösystem och förstärka positiva miljöeffekter som att friluftsområdet skyddar natur, främjar biologisk mångfald och kan användas på fler sätt under sommarhalvåret.

Fakta om World Snow Day

World Snow Day är ett initiativ som startades internationellt av FIS år 2012. Grunden till den är att det ska finnas en dag för att peppa till snöglädje. 2024 är tredje året då Friluftsfrämjandet, SLAO och Svenska Skidförbundet stöttar hemmabackar runt om i Sverige på olika sätt.

Läs mer här Willkommen | FIS World Snow Day | 21. January 2024


Axplock av det som händer i Sverige på World Snow Day 21 januari:

Koldemoåsen i Arbrå kommer att arrangera en femkamp tillsammans med deras maskot Kolle. Musik och andra tävlingsmoment kommer att ske under dagen.
Kontaktperson: marina.larsson@friluftsframjandet.se

Vårdkasbacken i Härnösand kommer att bjuda alla på fika samt arrangera en liten minitävling i backen med differensslalom samt med priser till det. De kommer även att bjuda på skidhyra hela denna dag och bjuda in utställare med mera för att locka fler besökare till anläggningen denna dag.
Kontaktperson: info@harnosandsalpina.se

Kvisthamrabacken i Norrtälje planerar tillsammans med andra föreningar som är aktiva i backen samt Norrtälje kommun att erbjuda härligt snöhäng främst riktat till personer som idag inte känner till Kvisthamrabacken eller aldrig har varit där. Friluftsfrämjandets kommer att erbjuda gratis liftkort till alla denna dag.
Kontaktperson: astrid.landgren.patterson@friluftsframjandet.se

Alebacken i Göteborg kommer att bjuda alla barn och ungdomar upp till 18 år som åker skidor eller snowboard i vår backe på varsin Kexchoklad och Festis!
Kontaktperson: lindaskanberg0@gmail.com

Klutmarksbacken i Skellefteå kommer att erbjuda rabatterade liftkort och skidhyror samt anordna event och tävlingar i backen för att visa upp både träningsverksamheten och verksamheten i stort under dagen. Förhoppningen är att inspirera människor att besöka sin hemmabacke och även få upp ögonen för den verksamhet som bedrivs.
Kontaktperson: staafmarie@gmail.com

Hoforsbacken i Hofors – Gratis skidåkning för alla!
Kontaktperson: halvarssonfilippa@gmail.com

Yxbacken i Norrtälje anordnar en familjedag. Dagen ska komma att innehålla en aktivitet som lockar alla åldrar; maskeradåkning med prisutdelning och familjefika.
Kontaktperson: villaume@hotmail.se

Ålviksbacken i Grums kommer att rabattera liftkort samt bjuda alla besökare på korv, dryck och kaffe.
Kontaktperson: ekonomi@grumsslk.se

Teknikbacken i Hallstahammar kommer att bjuda alla barn och ungdomar upp till 18 år på fritt liftkort och var sin varm korv den dagen. Skidledare kommer att finnas i backen för att hjälpa till och åka tillsammans.
Kontaktperson: andre@lakesideadventure.se

Ryssbergen i Nyköping kommer att anordna discoskidåkning genom utökat öppnande till kl 18:00. Vi kommer också att servera gratis grillkorv till alla deltagare.
Kontaktperson: goran.mansson@friluftsframjandet.se

Dömlebacken i Forshaga Kommer att ha 50% rabatt på alla liftkort.
Kontaktperson: info@domlebacken.se

Asbybacken i Asby  Arrangerar skidtävling för alla åldrar med priser, aktiviteter för de minsta med färger och bubblor. Station med pulkaåkning, samt discoafterski för alla barn.
kontaktperson: cstjarne@gmail.com

Ryssbergsbacken i Nyköping Kör discoskidåkning till 18.00 och gratis korv till alla.
Kontaktperson: goran.mansson@friluftsframjandet.se

Ragnhildsborgsbacken i Södertälje har gratis skidåkning för alla.
Kontaktperson: marcus.johansson@friluftsframjandet.se

Mullsjö Alpin kommer att bjuda alla gäster på gratis korv med bröd.
Kontaktperson: info@mullsjoalpin.se

Buberget i Vindeln kommer att bjuda alla gäster på korv och dricka.
Kontaktperson: Malin.Bjuren@vindeln.se

Mickelbacken i Gällö kommer att arrangera skattjakt i backen för alla.
Kontaktperson: ordforande@gallosk.se

Åmåls skidcenter kommer att ha en fullspäckad familjedag och bjuda alla barn och ungdomar på korv och festis.
Kontaktperson: bengt.patrik.eriksson@gmail.com

Åsbobacken i Avesta kommer att bjuda på gratis skidåkning, korv och dricka till alla gäster.
Kontaktperson: veronica.schef@gmail.com

Klackbergsbacken i Norberg kommer att bjuda på gratis skidåkning och hyra av utrustning.
Kontaktperson: hakan.lundman@hotmail.se

Björnberget i Sveg kommer att bjuda alla på gratis skidåkning, hyra av utrustning samt fika.
Kontaktperson: pasi.lamminniemi@gmail.com

Hallstabacken i Skellefteå kommer att arrangera en skattjakt i backen för alla.

Kontaktperson: hanna.vorman@gmail.com

Vrenningebacken i Oskarström kommer att ha en familjedag i backen och bjuda på fika.
Kontaktperson: peter.sandberg@bauer.com

Stängt på grund av kyla!

Idag, lördag  20/1, är backen stängd på grund av att det är så kallt. Välkommen tillbaka när temperaturen stigit lite!